מדבריו של יוסי דמתי - יו"ר האגודה."עשר שנים להיווסדה של האגודה"
אורחים וחברי אגודה יקרים,
זו השנה העשירית להיווסדה של האגודה הישראלית לגרפולוגיה יישומית. שנים בהן פעלה האגודה ללא ליאות ובמרץ רב. סייעה, תמכה והעשירה גרפולוגים רבים מכל קצווי הארץ. בד בבד קיימנו מבחני הסמכה וכיום יש בשורותיה עשרות מוסמכים העושים מלאכתם נאמנה ע"פ רוח הדברים והאתיקה המתחייבת. האגודה הישראלית לגרפולוגיה יישומית הצליחה לעמוד ברוב היעדים שהציבה לעצמה. עם זאת, היריעה עדיין רחבה ויש מה לעשות בעתיד.
הקמת האגודה חייבה נחישות ודבקות במשימה. רבים לא האמינו שאגודה זו תשרוד. אך היא קרמה עור וגידים וכל זה בזכות אנשים טובים שנרתמו בכל מאודם ומרצם ליצור יש מאין, בית ייחודי שמטרתו לעודד ולסייע לכל אלה העושים צעדיהם הראשונים בעולם הגרפולוגיה המופלא. או כפי שלדעתי חשוב לציין לא רק סמנטית אלא מהותית "האבחון הפסיכו-גרפולוגי", כי בזה אנו עוסקים, שוזרים ומשלבים את הפסיכולוגיה על רבדיה השונים עם הגרפולוגיה, ויוצרים מוצג רב מימדי ומעמיק של אישיות הנבדק. אין ספק, כל מי שמציץ קלות בעולם הגרפולוגיה "נפגע" ואינו יכול לנטוש עולם מרתק זה.
את צעדיי הראשונים בתחום הגרפולוגיה, עשיתי ב"חרדת קודש" כבר במחצית שנות השישים עוד בהיותי צעיר בשנים, כאשר הוגש לידי ספרו הראשון והמיוחד של ישראל אודם, "האדם וכתב ידו". אודם המהווה עבור כולנו, אבן דרך וכוכב צפון על כל צפונותיו, הותיר בי כבר אז רושם עז ונשביתי כבמטה קסם בעולם מופלא זה, הגם שהתקשיתי מאוד בתוכנו, בשפתו המיוחדת ובמקצועיותו המחוננת. אך לא ויתרתי לרגע, בדבקות וכמיהה להבין משהו, המשכתי בכל מאודי לדבוק בגרפולוגיה, וכפי שישראל אודם מצטט את פרויד בדף הראשון בספר זה, "ואשר לו עיניים לראות ואוזניים לשמוע, משוכנע שאין בן תמותה מסוגל להעלים סוד. השקט בשפתיו מביע בקצות אצבעותיו" ואילו אני מבקש לצטט מדבריו של ישראל אודם שהפיחו בי אז רוח גבית. כאמור, לאחר עשרות שנים של מחקר בתחום הגרפולוגיה נשאל ישראל אודם ע"י מאן דהוא את השאלה הבאה. "הגד לי, האם אתה, לאחר כל החקירות שהעלית, נוטה לפסקנות או לספקנות? – וזו היתה תשובתו, "עם כל הליקויים והספקות, הגרפולוגיה הגיעה להישגים של ממש" ענה ישראל אודם בפסקנות.
במחצית שנות השמונים הפכתי להיות מאזין קבוע לתוכנית הרדיו "תרגיל בחמש אצבעות" בהנחייתו של מני פאר ז"ל שהנחה תוכנית מרתקת בה הצליחה חנה קורן ז"ל ע"פ כתב היד, לדעת על אישיותו של הכותב זה שישב מעבר לפרגוד. האבחון היה כל כך מדויק שגרם להשתאות המשתתפים והמאזינים. באחת התוכניות הנ"ל הוגש לחנה קורן כתב ידו של אביגדור קהלני , מי שעוטר בעיטור גיבור ישראל במלחמת יום הכיפורים, ובעיטור העוז במלחמת ששת הימים. חנה ידעה על פי כתב היד בלבד, לזהות תכונותיו המיוחדות של אביגדור קהלני, את נחישותו ואומץ ליבו העשוי ללא חת. או אז, גמלה בליבי החלטה ללמוד גרפולוגיה אצל חנה קורן ובהמשך, אף נמניתי על צוות המרצים במכון שבניהולה.
לימים, חנה קורן ז"ל קיבלה החלטה להקים אגודה לגרפולוגיה. היא פנתה לצוות מצומצם של מרצים ומנחים שבמכון, בבקשת תמיכה וסיוע להקמת האגודה לגרפולוגיה העתידית. שמחנו מאוד על כך ונרתמנו לתמיכה ברעיון זה.
לדאבוני, לאחר מס' שבועות הודיעה לנו חנה קורן שהחליטה לרדת מרעיון הקמת האגודה לגרפולוגיה ונימוקיה עימה.
הרצון של חנה קורן להקים אגודה לגרפולוגיה היווה עבורי קטליזאטור משמעותי שבעקבותיו קבלתי החלטה להקים אגודה ישראלית לגרפולוגיה, לאחר קבלת ההחלטה נעתי קדימה במלוא הקיטור, והשאר בעניין זה היא היסטוריה שרובם מכירים.
כאמור, היום לאחר עשר שנים של פעילות אינטנסיבית והכשרת עשרות מוסמכים בשורותיה של האגודה הישראלית לגרפולוגיה יישומית, אני מבקש להודות בתודה גדולה לכל העושים במלאכה, בהתמדה ובמסירות, לחברי הנהלת האגודה: סיון זילברשטיין, רונית גיטלמן, גיל קראפט, נפתלי קרני, מירי ארזי, חגית אלוס, עו"ד חיים גרופי, דר' ארלט מינצר, פסיכולוגית קלינית מומחית בעלת שם, שתמכה ותומכת בשקט ובצנעה באגודה, לכולם ביחד ולכל אחד לחוד תודה וברכה.
חשוב לזכור שתחום הגרפולוגיה בארץ שנוי במחלוקת. מחד, רבים משייכים בבורותם הרבה את הגרפולוגיה לתחום מיסטי הנשען בעיקר על אינטואיציות חסרות כל בסיס אמפירי מובהק. עובדה הגורמת נזק רב לתדמיתה של הגרפולוגיה בארץ. זאת עלינו לשנות, אפשר יהיה לשנות זאת אם נרתם כולנו ונשלב כוחות למען השגת מטרה חשובה והיא, הכרת המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) בלימודי הפסיכו-גרפולוגיה לקראת קבלת תואר אקדמי לכל דבר ועניין, כפי שזה נהוג במקומות שונים בעולם. בהזדמנות זו אני קורא לכל העוסקים בתחום זה, לפעול ביחד ובנחישות להשגת המטרה. זה אינו חלום באספמיה, זה אפשרי, זה מתחייב וזה ישים!
הדרך להשגת המטרה כרוכה, בבניית תוכנית לימודים זהה, בה יקבעו קריטריונים ברורים העונים על הדרישות לקבלת תארים אקדמאים. לדעתי יש להוסיף לתוכנית הלימודים הנ"ל, תכנים מתחום האנטומיה, הביו-מכאניקה, מדעי המוח והפסיכופתולוגיה, ואולי תחומי לימוד נוספים, מאחר והאני מאמין שלי הוא: בורות, היא אינה רמה אינטלקטואלית נמוכה, בורות היא חוסר נכונות ללמוד עוד, מה שאינך יודע!
או אז, נדע לשלב כוחות "אלקטוראליים" ולהעלות תחום זה למודעות אקדמית. רק שילוב כוחות וגיוס תמיכה רלוונטית יניבו תוצאות חיוביות. לפיכך, אם נישאר מפולגים ולא נשכיל לשתף פעולה, נמשיך לדשדש ונישאר כאחרוני המיסטיקנים עוד שנים רבות.
במיני מאמר שכתבתי בעבר, בנושא "מה בין גרפולוגיה לפסיכו-גרפולוגיה", הדגשתי את חשיבות השינויים שיש לעשות לטובת תדמיתה של הגרפולוגיה בארץ. תגובת תמיכה במאמר זה ולרעיון השזור בו, תמכו אז, חנה קורן ז"ל, ויגאל ורדי שיבדל לחיים ארוכים וטובים. על כן, מה שנותר לכולנו להפנים רעיון זה, לקבל החלטה לבנות תוכנית יישום, ולצאת לדרך.
לסיום, אני מבקש לברך הערב את דורית וולך - גרפולוגית בכירה, בהעברת הרצאה בנושא החשוב, סכיזואידים - במבט אישי, ולכל משתתפי הכנס, ברכות ותודות על השתתפותכם. מקווה מאוד ומאמין שתצאו נשכרים מהמפגש הנוכחי, הן בהפריה מקצועית והן בהעשרה חברתית המהווה גורם מאחד ותומך בעל ערך מוסף שאין להתעלם ממנו.
שלכם תמיד, יוסי דמתי.